Strážca divočiny v prešovskom kine SCALA

04.05.2010 Prešov

Lesoochranárske zoskupenie VLK vás srdečne pozýva na premietanie unikátneho prírodopisného filmu Strážca divočiny autorov Erika Baláža a Roberta Rajchla
Film sa bude premietať vo štvrtok 6. mája 2010 o 18.00 v kine SCALA (bývalé kino Panoráma) v Prešove za účasti oboch autorov. Po filme bude nasledovať diskusia o samotnom projekte i o súčasných problémoch ochrany zachyteného územia. Vstup je voľný.

Tento 52-minútový autentický film zachytáva jednu z posledných bášt divočiny na Slovensku, tajomnú a krásnu Tichú dolinu v Tatrách. Jej odľahlé rokliny a čarovné pralesy sú domovom pre asi štyridsať medveďov, ktoré tu môžu žiť bez akýchkoľvek konfliktov s človekom. Mladí filmári Erik a Robert sa rozhodli neskreslene zdokumentovať život tohto charizmatického zvieraťa - strážcu divočiny - a upozorniť tak na miznúci svet nespútanej divokej prírody.

Za týmto projektom sa skrýva tvrdá a náročná trojročná práca, ktorá už žne svoje úspechy. Film bol pred vyše týždňom ocenený na medzinárodnom festivale horského filmu a dobrodružstva v Bratislave Hory a mesto 2010 a získal hneď dve ceny, a to cenu Grand Prix a cenu Literárneho fondu pre najlepší slovenský film.

V prípade záujmu si návštevníci kina budú môcť DVD s filmom zakúpiť i s podpismi autorov a tiež aj publikáciu Posledná pevnosť – pätnásť rokov s medveďmi. Táto nádherná kniha, ktorá vyšla v marci 2010, vznikla spojením 15-ročných skúseností slovenského odborníka na medvede Erika Baláža a umenia talianskeho fotografa Bruna D\'Amicis. Autentické príbehy a viac ako 130 nádherných fotografií svetovej kvality prekonávajú všetky slovenské publikácie o medveďoch.

Ing. Mária Hudáková
Lesoochranárske zoskupenie VLK
 

Vyberte región

mark